هر نوع بیمه نامه یک قرارداد بین شرکت بیمه گر و شخص بیمه گزار است. این قرارداد نیز مانند هر قرارداد دیگری امکان فسخ و ابطال را دارد. اما هر گونه فسخ و ابطال بیمه نامه دارای قوانین خاصی است که در متن قرارداد بیمه، تحت عنوان شرایط ابطال و فسخ بیمه نوشته می شود. هر کدام از طرفین بیمه نامه با آگاهی از شرایط و فرق ابطال و فسخ بیمه می توانند اقدام به فسخ یا ابطال نمایند. اما تفاوت فسخ و ابطال بیمه نامه چیست؟
اگر در زمان اعتبار بیمه نامه اصول ذکر شده در قرارداد توسط هر یک از طرفین نقض شود، طرف دیگر می تواند بیمه نامه را ابطال کند. حتی در صورت مشاهده یکی از شرایط، هر یک از طرفین امکان ابطال قرارداد، بدون پرداخت خسارت را خواهند داشت. برخی از مهم ترین مواردی که ممکن است موجب ابطال قرارداد بیمه نامه شود عبارت است از:
به طور کلی می توان گفت که اگر بیمه گر یا بیمه گزار متوجه ی سوقصد یا برقرار نبود شرایط مندرج در بیمه نامه، از طرف مقابل شوند می توانند به راحتی برای ابطال بیمه نامه اقدام کنند.
برخلاف شرایط ابطال بیمه نامه، فسخ بیمه نامه دارای شرایط سخت تری می باشد. اما امکان فسخ بیمه نامه نیز برای هر یک از طرفین قرارداد وجود دارد. در این شرایط با اطمینان می توان گفت که در اصل قرارداد هیچ ایرادی وجود ندارد و بیمه گر و بیمه گزار با توجه به شرایط ذکر شده در بیمه نامه می توانند نسبت به فسخ بیمه نامه اقدام کنند. برخی از شرایط فسخ بیمه نامه عبارتند از:
با توجه به تعاریف ارائه شده در مورد فسخ و ابطال بیمه نامه، ممکن است سوال پیش بیاید که فرق ابطال و فسخ بیمه نامه چیست؟ نحوه ی فسخ و ابطال بیمه نامه به شرح زیر است:
همانطور که پیش تر گفته شد. هر کدام از طرفین بیمه نامه امکان فسخ قرارداد را دارند. اگر بیمه گر با توجه به شرایط ذکر شده در بیمه نامه اقدام به فسخ قرارداد نماید، حق بیمه قابل پرداخت به بیمه گر برای مدت اعتبار قرار داد، به صورت کوتاه مدت محاسبه می شود. اما اگر بیمه نامه از طرف بیمه گر فسخ شود، حق بیمه به صورت روزشمار محاسبه می گردد.
به فسخ خود به خودی بیمه نامه بدون دخالت بیمه گر و بیمه گذار انفساخ گویند. به عنوان مثال، خانه ای توسط بیمه نامه آتش سوزی، در برابر حریق بیمه شده باشد اما بر اثر عوامل دیگری از بین برود در این صورت بیمه نامه فسخ و هیچ هزینه ای به بیمه گزار پرداخت نمی شود.
همانطور که در مقاله مربوط به بیمه شخص ثالث توضیح داده شد، بیمه شخص ثالث یک بیمه نامه اجباریست و هر خودرو برای تردد در سطح شهر یا جاده، باید بیمه نامه شخص ثالث را تهیه کرده باشد. نداشتن این بیمه نامه در کشور ما تخلف بوده و شامل جریمه نیز می شود. به طور معمول امکان فسخ بیمه شخص ثالث وجود ندارد و فقط می توان بیمه نامه را انتقال داد. تنها در شرایطی که بیمه گزار قصد اسقاط خودرو رو داشته باشد و قصد خرید خودرو جدید هم نداشته باشد می تواند بیمه نامه را فسخ کند.
در این مقاله به بررسی مفهوم و تفاوت فسخ و ابطال بیمه نامه پرداختیم و با شرایط هر کدام آشنا شدیم. تفاوت بطلان و فسخ بیمه برای هر دو طرف قرارداد یعنی بیمه گر و بیمه گزار در بیمه نامه نوشته می شود و این امر برای جلوگیری از کلاهبرداری از بیمه گر و بیمه گزار وضع گردیده است. در صورت وجود ابهام یا سوالات بیشتر در مورد فرق ابطال و فسخ بیمه، می توانید برای کسب اطلاعات، سوالات خود را در بخش کامنت های سایت مرکز بیمه قرار دهید تا در زمانی کوتاه به پاسخ سوالات خود دست یابید. همچنین با مراجعه به مرکز بیمه می توانید به راحتی نسبت به خرید یا تمدید انواع بیمه نامه نیز اقدام کنید.
مطالب مرتبط