از این بخش بیمه آتش سوزی مورد نظر خود را انتخاب کنید تا وارد صفحه ی تکمیل فرم بیمه شوید:
رهگذرانی که در غروب ۲۹ دی سال ۹۷ طبق عادت روزمره از کنار ساختمان پلاسکو عبور میکرند هرگز تصور نمیکردند در کمتر از ۲۴ ساعت شاهد فرو ریختن این بنای پرخاطره باشند. این خصلت حادثه است؛ هیچ وقت خبر نمیکند! تا چند ساعت قبل از اینکه ساختمان طعمه شعلههای حریق شود زندگی مثل همیشه جریان دارد. شاید به همین دلیل است که خرید بیمه آتش سوزی کمتر از سایر بیمههای عمومی جدی گرفته میشود.
اما باید بدانید که آتش گرفتن ساختمان سانحه دور از انتظاری نیست و سالانه حدود پنجاه هزار مورد حوادث آتشسوزی در کشور گزارش میشود. عواقب اقتصادی سنگین و جبرانناپذیر آتشسوزی به هیچ وجه با رقم ناچیز بیمه قابل مقایسه نیست. به همین جهت به تمامی صاحبان بناهای مسکونی، تجاری و صنعتی توصیه میشود بیمه آتش سوزی را جدی بگیرند. اما بیمه آتش سوزی نکات و شرایط متعددی دارد که بهتر است قبل از خرید با آن آشنا شوید. در این مطلب قصد داریم به معرفی کامل بیمه آتشسوزی و مسائل کلیدی در این زمینه بپردازیم.
بیمه آتش سوزی بیمه نامه ای است که انواع خسارت وارد بر ساختمان ها (مسکونی، تجاری، اداری، کارگاهی و صنعتی و..) را در زمان آتش سوزی، سیل، زلزله و حوادث طبیعی مشابه جبران می کند. دامنه تعهد بیمه آتشسوزی محدود به ضررهای اقتصادی است و بیمه کننده تعهدی در قبال آسیبدیدگیها و خسارتهای جانی ندارد. خسارتهای مالی وارده به ساختمان از نظر منشأ آسیب به دو دسته تقسیمبندی میشوند: خسارتهای اصلی و خسارتهای اضافی. شرایط پوشش خسارتهای مختلف در بیمه آتشسوزی به اصطلاح پوششهای بیمه نامیده میشود.
تمامی انواع بیمه آتشسوزی، خسارتهای ناشی از ۳ خطر اصلی مرتبط با آتشسوزی را شامل میشوند. سه خسارت اصلی تحت پوشش بیمه آتشسوزی عبارتند از: آتشسوزی، صاعقه و انفجار. علاوه بر این خطرات بیشتری که ساختمان ها را تهدید می کنند وجود دارند و قابل افزودن به بیمه نامه هستند که در بخش خطرات اضافی یا فرعی به آنها خواهیم پرداخت
اگر میخواهید بیمه خریداری شده خسارتهای ناشی از سایر عوامل خطرآفرین برای ساختمان را پوشش دهد، لازم است خسارتهای اضافی یا پوششهای فرعی را به صورت انتخابی به بیمه نامه آتش سوزی اضافه کنید. پوششهای فرعی بیمه بسیار متنوع هستند اما میتوان به برخی از رایجترین موارد اشاره کرد.
در هنگام خرید بیمه زلزله و آتش سوزی توجه به چند نکته در مورد پوششهای فرعی حائز اهمیت است. اول اینکه نمیتوانید بدون خرید بیمه اصلی، خطرات اضافی را بیمه کنید. به عنوان مثال، امکان خرید بیمه زلزله بدون بیمه آتشسوزی وجود ندارد. همچنین لازم است بدانید که همه شرکتهای بیمه تمامی خسارتهای فرعی را ارائه نمیدهند و پوشش بیمه مد نظر شما باید در فهرست تسهیلات شرکت باشد. این موضوع میتواند تأثیر زیادی در انتخاب شرکت بیمه داشته باشد.
آسیب دیدگی ساختمان در شرایطی همچون جنگ، شورش و جنگهای داخلی خارج از پوشش بیمه است. آسیب بر اثر آتشفشان، مواد رادیو اکتیو، استهلاک بنا و نفوذ حشرات موذی نیز نمونههای دیگری از خطراتی هستند که بیمه آتشسوزی تعهدی نسبت به آنها ندارد. با این حال، در صورت بررسی کارشناسی و صلاحدید شرکت، امکان اضافه کردن بیمه آتشفشان و شورش داخلی به پوششهای اضافه وجود دارد.
در فرآیند خرید بیمه آتشسوزی، امکان وجود پوشش برای اموال و لوازم منزل نیز وجود دارد. اما باید به یاد داشت که برخی اقلام خاص در این نوع بیمه تحت پوشش قرار نمیگیرند. این موارد شامل مسکوکات مثل سکههای طلا، سکههای کلکسیونی و عتیقهها، پول نقد، اوراق بهادار از جمله سهام و اوراق قرضه، آثار هنری، نسخههای خطی و تاریخی، فلزات قیمتی به هر شکل، جواهرات، مروارید و سنگهای قیمتی، هزینههای بازسازی نقشه و جمعآوری مجدد اطلاعات و تنظیم مجدد دفاتر بازرگانی میشوند. در نتیجه، قبل از انتخاب بیمه آتشسوزی، اطلاعات دقیقی را از پوششها و شرایط ارائه شده توسط شرکتهای بیمه بدست آورده و با دقت مزایا و محدودیتهای آنها را بررسی نمایید تا در صورت لزوم، اقدامات لازم را انجام دهید.
که بیمهنامه آتشسوزی قادر است بهصورت بلندمدت برای چند سال، یک ساله و یا حتی کوتاهمدت تهیه شود. اگر توان مالی برای انتخاب بیمهنامه بلندمدت آتشسوزی وجود داشته باشد، توصیه میشود که این گزینه را انتخاب کنید که بهعلاوه هزینه حق بیمه از نظر اقتصادی هم میتواند به مزایای شما بیفزاید. در بیمهنامه بلندمدت آتشسوزی، سرمایه موضوع بیمه بدون نیاز به پرداخت حق بیمه اضافی، بهطور خودکار افزایش مییابد. علاوه بر این، با توجه به توافقهای درج شده در بیمهنامه، درصدی از تورم هم بر روی آن اعمال میشود.
داراییهای تحت پوشش بیمه آتشسوزی به دو دسته تقسیم میشوند: ساختمان و اموال موجود در داخل ساختمان. از آنجایی که اموال داخل ساختمانهای مختلف با هم متفاوت هستند، نحوه تنظیم بیمه نامه آتش سوزی تا حد زیادی به کاربری ساختمان بستگی خواهد داشت. در یک تقسیمبندی کلی، انواع ساختمان از نظر بیمه آتش سوزی به ۳ دسته تقسیم میشوند:
در ادامه به مرور قوانین کلی و شرایط بیمه آتشسوزی برخی از ساختمانهای رایج نظیر واحدهای مسکونی، واحدهای اجارهای، مغازهها و انبار اشاره میپردازیم.
خرید بیمه آتش سوزی خانه به صورت سالانه برای صاحبان واحدهای مسکونی اجباری است. این قانون تمامی انواع منازل همچون مجتمعها، آپارتمانها و خانههای ویلایی را در بر میگیرد. در هنگام ثبت بیمه اسباب و لوازم داخل منزل نیز در بیمه نامه درج میشوند و مبلغ نهایی حق بیمه، به مجموع ارزش ساختمان و لوازم خانه بستگی خواهد داشت.
بیمه آتشسوزی میتواند لوازم منزل را به صورت جداگانه نیز پوشش دهد. بنابراین افراد مستاجر میتوانند به راحتی اسباب و اثاثیه خود را بیمه کنند. امکان انتخاب تمامی خسارتهای اصلی و فرعی بر حسب نیاز برای بیمه لوازم خانه وجود دارد. مالک بنا نیز میتواند ساختمان را به تنهایی و بدون اقلام داخل بنا بیمه کند.
بیمه آتش سوزی ساختمان خود بنا و مشاعات آن را تحت پوشش قرار میدهد. عواملی همچون عمر بنا، متراژ و نوع سازه در قیمتگذاری بیمه حوادث ساختمان موثر هستند. خرابیهای تحت پوشش در بیمه ساختمان را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
مغازهها از جمله ساختمانهای تجاری محسوب شده و در دسته ساختمانهای غیرصنعتی قرار میگیرند. طبق قوانین حاکم بر بیمه ساختمانهای غیرصنعتی اجناس و کالاهای داخل مغازه، دکوراسیون، اثاثیه اداری و تأسیسات در بیمه آتش سوزی مغازه ثبت شده و تحت پوشش بیمه قرار میگیرند.
اجناس ذخیره شده در انبار یکی از مهمترین اقلام تحت پوشش بیمه آتش سوزی انبار هستند. با این حال، معمولا سرمایه موجود در داخل انبار ثابت نیست و به طور مکرر تغییر میکند. به همین جهت قرارداد بیمه مناسب برای انبارها بیمهنامه با شرایط شناور است که در بخشهای بعدی به توضیح آن خواهیم پرداخت.
بیمه آتش سوزی صنعتی علاوه بر ساختمان، خسارت به تأسیسات و ماشینآلات را نیز پوشش میدهد. با توجه به نوسان شدید قیمت ماشینآلات صنعتی، معمولا مناسبترین نوع بیمه برای ساختمانهای صنعتی بیمه آتشسوزی با شرایط جایگزینی است تا صورت بروز حادثه، نرخ روز اقلام مبنای پرداخت خسارت قرار گیرد.
در معرفی بیمه آتشسوزی برای انواع ساختمانها به شرایط متعدد بیمه همچون شرایط شناور و جایگزینی اشاره کردیم. منظور از این اصطلاحات، نحوه پرداخت خسارت توسط بیمه در صورت بروز حادثه است. در این بخش با جزئیات بیشتری به معرفی انواع شرایط بیمه آتش سوزی میپردازیم.
سادهترین حالت بیمهنامه سرمایه ثابت است که معمولا برای ساختمانهای مسکونی مورد استفاده قرار میگیرد. در این حالت، ارزش اقلام مورد بیمه در هنگام عقد بیمه برآورد شده و به صورت مشخص در بیمهنامه ثبت میشود. در صورت بروز حادثه، سرمایه ثبت شده در بیمه مبنای پرداخت خسارت به بیمهگذار قرار خواهد گرفت.
در ساختمانهایی مانند انبارها ارزش اجناس و سرمایه موجود در داخل ساختمان در گذر زمان متغیر است. بهترین نوع بیمه برای چنین کاربریهایی، بیمه نامه شناور است. در بیمه شناور، هر ماه باید لیستی از اقلام موجود و ارزش سرمایه داخل ساختمان تهیه شده و در اختیار شرکت بیمه قرار گیرد. مبنای محاسبه حق بیمه در بیمه شناور، میانگین موجودی سرمایه است. با ارائه موجودی به صورت ماهانه، هر ماه حق بیمه متغیر پرداخت شده و در نهایت، در پایان سال پس از محاسبه دقیق میانگین سرمایه، تسویه نهایی صورت میگیرد.
در شرایط اقتصادی ناپایدار، خرید بیمه آتش سوزی با شرایط جایگزینی انتخاب بهتری برای خریداران بیمه است. چرا که مبنای دریافت غرامت قیمت روز اقلام بیمه شده خواهد بود تا امکان جایگزینی اقلام با توجه به نرخ روز وجود داشته باشد. این نوع بیمهنامه به خصوص در مورد اقلام سنگین همچون ماشینآلات صنعتی که ممکن است در طی یک سال تفاوت قیمت چشمگیری را تجربه کنند بسیار حائز اهمیت است.
در صورتی که محدوده ساختمانهای بیمه شده بسیار وسیع باشد، این اطمینان وجود دارد که در هر نوع حادثهای با هر شدتی، امکان از بین رفتن تمامی اقلام بیمه شده وجود ندارد و هر حادثهای فقط به بخشی از اقلام آسیب خواهد زد. در چنین شرایطی، میزان خسارت احتمالی پیشبینی شده مبنای پرداخت حق بیمه خواهد بود. در مقابل، بیمهگر نیز تنها به میزان پیشبینی شده در قبال بیمهگذار تعهد دارد.
پس از آشنایی با اهمیت و شرایط مختلف بیمه آتشسوزی نوبت به مهمترین سوال مشتریان میرسد: قیمت بیمه آتش سوزی چگونه محاسبه میشود. در این بخش به مهمترین عوامل که بر روی حق بیمه تأثیر میگذارند خواهیم پرداخت. در بخشهای بعدی نحوه استعلام قیمت دقیق از سایت مرکز بیمه را شرح خواهیم داد.
تعداد پوششهای فرعی و اضافی یکی از مهمترین عوامل در تعیین قیمت بیمه زلزله و آتش سوزی است. بعضی از پوششهای بیمه مانند رانش زمین میتوانند حق بیمه را تا ۵ برابر افزایش دهند. بنابراین مهم است که خطرات تحت پوشش را با دقت و برحسب نیاز خود انتخاب کنید. به عنوان مثال، بیمه خسارتهای ناشی از برف و باران در مناطق خشک و گرمسیری نمیتواند ضرورت چندانی داشته باشد. همچنین باید بدانید که میزان تاثیر پوششهای اضافه بر روی حق بیمه در شرکتهای مختلف با هم تفاوت دارد
دومین موضوع مهم در قیمت بیمه شرایط بیمه نامه آتش سوزی است. همان طور که قابل حدس است، بیمه نامه با شرایط جایگزینی و بازسازی، نرخ بالاتری نسبت به بیمه نامه با شرایط ثابت دارند. یا بیمه در شرایط فرست لاست با تخفیفهای ویژه محاسبه میشود که میتواند نرخ بیمه را نسبت به بیمه کردن کامل ساختمان کاهش دهد.
نکتهای که در خصوص ارزش بنا باید به آن توجه کنید این است که ارزش ساخت ساختمان و اقلام موجود در داخل آن مبنای تعیین ارزش ساختمان است و نه ارزش زمین. در هنگام خرید بیمه زلزله و آتش سوزی لازم است در اعلام ارزش داراییها دقت کافی به عمل آورید. زیرا در صورت بروز حادثه، یک بار دیگر اموال آسیب دیده ارزشگذاری خواهند شد و مغایرت ارزش سرمایه اعلام شده با شرایط موجود میتواند شما را از دریافت خسارت محروم کند.
میزان ریسک ساختمان موضوع مهم دیگری است که میتواند تاثیر قابل توجهی بر روی نرخ حق بیمه داشته باشد. در بررسی میزان ریسک، دو مقوله به صورت مجزا تاثیر دارند: خود ساختمان و محل قرار گرفتن آن. اینکه ساختمانهای مختلف به درجات متعددی در معرض بروز سانحه و آتشسوزی هستند نیاز به توضیح ندارد. به عنوان مثال، در ساختمانهای مسکونی هر چه ساختمان در طبقات بالاتری قرار گرفته باشد، مهار سانحه دشوارتر خواهد بود که همین امر نیز موجب افزایش حق بیمه آتش سوزی میشود.
عمر ساختمان، جنس مصالح، نوع فعالیت، نوع سیستم تاسیساتی، منابع سرمایش و گرمایش و محل قرارگیری ساختمان از رایجترین متغیرهایی هستند که فرمهای بیمه آتشسوزی ثبت میشوند و به تبع آن روی قیمت خرید بیمه آتش سوزی تاثیر میگذارند.
محل قرارگیری بنا نیز موضوع مهم دیگری است که میتواند بر روی نرخ بیمه تاثیرگذار باشد. قرار گرفتن ساختمان در مناطقی با تراکم بالا یکی از مثالهایی است که باعث افزایش میزان ریسک شده و حق بیمه را افزایش میدهد. بازار تهران یکی از بهترین مثالها برای این منظور است. تقسیمبندی مناطق مختلف از نظر ریسکپذیری برای شرکتهای مختلف بیمه با یکدیگر فرق دارد و همین موضوع میتواند یکی از عوامل تفاوت حق بیمه در شرکتهای مختلف باشد.
مدت بیمه نامه بسیار متنوع است و میتواند کوتاه مدت، یک ساله و بلند مدت باشد. به صورت یک قانون کلی، هر چه مدت زمان بیمه طولانیتر باشد حق بیمه به ازای هر روز کاهش مییابد که با صرفه اقتصادی همراه است. یکی از مزایای بیمههای بلندمدت چندساله این است که متناسب با شرایط خصوصی درج شده در بیمهنامه شرکت، مبلغ سرمایه بیمه شده با نرخ تورم سالانه به روز میشود بدون اینکه مشترک ملزم به پرداخت حق بیمه اضافی باشد.
در نظر گرفتن تخفیف برای خرید بیمه آتش سوزی بسیار رایج است و بسیاری از شرکتها تسهیلات مختلفی ارائه میکنند که ممکن است برای برخی مشتریان بسیار کاربردی باشد.
یکی از بزرگترین مزایای خرید اینترنتی بیمه از سامانه ثبت نام بیمه آتش سوزی مرکز بیمه این است که میتوانید با یک بار پر کردن فرم درخواست بیمه، از حق بیمه و شرایط خرید بیمه از بهترین شرکت های بیمه مطلع شوید. این قابلیت اجازه میدهد به راحتی شرکتهای مختلف را مقایسه کرده و گزینه مناسب را بر اساس نیازهای خود انتخاب کنید. همچنین با خدمات اینترنتی مرکز بیمه، شما هیچ نیازی به مراجعه حضوری به شرکت بیمه و پر کردن فرمهای بیمه به صورت سنتی نخواهید داشت که به صرفهجویی در زمان و هزینه کمک میکند.
خرید اینترنتی بیمه زلزله و آتشسوزی از سایت مرکز بیمه آسان بوده و از ۶ مرحله ساده تشکیل شده است.
پس از انتخاب یکی از شرکتهای بیمه کننده، میتوانید سفارش خود برای دریافت بیمه آتشسوزی را ثبت کنید. در این مرحله، لازم خواهد بود وارد حساب کاربری خود شده و یا در سایت ثبتنام کنید. در نهایت کافیست با تکمیل مشخصات فردی و آدرس گیرنده، سفارش خود را نهایی کرده و پرداخت حق بیمه را انجام دهید.
پس از ثبت سفارش و اقدام برای خرید اینترنتی بیمه آتش سوزی، کارشناسان بیمه سفارش شما را بررسی خواهند کرد. در مورد ساختمانهای مسکونی به طور معمول به اظهارات بیمهگذار اکتفا شده و بیمهنامه ظرف مدت حداکثر یک روز کاری ثبت و ارسال خواهد شد. قوانین شرکتهای مختلف برای صدور بیمهنامه بدون بازدید متفاوت است اما به عنوان چند مثال میتوان به موراد زیر اشاره کرد:
در سایر موارد همچون ساختمانهای صنعتی، ساختمانهای غیرصنعتی و واحدهای مسکونی که مشمول موارد فوق نباشند، پیش از صدور بیمهنامه کارشناس بیمه برای بازدید از محل اعزام خواهد شد.