مراحل شکایت از پزشک چگونه است؟


بر اساس آمار منتشر شده از سوی معاونت درمان سازمان نظام پزشکی، ایران کمترین میزان شکایت  از پزشک را نسبت به سایر کشورها به ثبت رسانده است (۰.۱ درصد از اقدامات پزشکی). این امر در حالی است که سالانه تقریباً ۵۰۰۰ شکایت در دادگاه انتظامی نظام پزشکی ثبت می‌شود که نسبت به سال‌های گذشته حدود ۱۰ درصد افزایش داشته است. اگر به چنین مراکزی رفته باشید، شاهد افزایش آمار خواهید بود.

مراحل شکایت از پزشک

سوال مهم‌تر در اینجا این است که چگونه و چه زمانی باید به شکایت پزشکی رسیدگی کرد. اگر پزشک به دلایلی اشتباهاً آسیب بیشتری به بیمار وارد کرده است، چگونه می‌توان در میان این همه ملاقات و ازدحام از او شکایت کرد بیمه مسئولیت پزشکی چگونه خسارات احتمالی را پوشش خواهد داد؟ در این مقاله می‌خواهیم روش‌های شکایت پزشکی و شکایت از موسسات پزشکی غیرمجاز را بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.

قصور پزشکی چیست؟

یک پزشک در دادگاه مجرم شناخته می‌شود و زمانی که مرتکب تخلف شود مجازات می‌شود. قصور پزشکی چیست؟ قصور پزشکی زمانی رخ می‌دهد که پزشک به تعهدات خود عمل نکرده باشد و آنچه را که باید برای درمان مد نظر قرار دهد در نظر نگرفته باشد. این سهل انگاری می‌تواند سهوی یا عمدی باشد؛ با این حال، دکتر از وضعیت آگاه بود و نباید شکست می‌خورد. البته، در صورت اشتباه، مطمئن شوید که پزشک این عمل را عمدا انجام داده است. اما وقتی گناهی وجود ندارد گناهکار نیست. مثلاً اگر پزشک در راه بیمارستان دچار سانحه شود و در راه بیمارستان مجروح شود یا در راه دچار وضعیت بدی شود، مقصر محسوب نمی‌شود.

تخلف پزشکی چیست؟

شکایت از  پزشک در صورت تخلف پزشکی واجب است، اما بهتر است اول به این سوال پاسخ دهیم که این عبارت چه معنی دارد؟ قصور پزشکی را در واقع می‌توان سهل انگاری پزشک دانست. با این حال، قصور پزشکی با سهل انگاری تفاوت‌هایی دارد. اگر پزشک آگاهانه مرتکب جرم شود، تخلف است، با توجه به اینکه او به میل خود پزشک شد، عواقب تخلف پزشکی بسیار سخت‌تر است. راه اندازی بیمارستان بدون کار واضح، اخذ هزینه بیش از نرخ مقرر، اعزام بیمار به مراکز خصوصی تصویربرداری، درمان بیماری بدون داشتن تجربه کافی در زمینه بیماری، جذب بیمار از طریق تبلیغات نادرست، افشای اسرار بیمار از جمله قصور پزشکی محسوب می‌شود و عواقب جبران ناپذیری برای پزشک دارد.

نحوه شکایت از دکتر

ثبت شکایت علیه پزشک بابت قصور یا تخلف پزشکی

اگر هر کدام از موارد بالا اتفاق افتاد بیمار و یا خانواده‌اش می‌توانند از پزشک در دادسرا یا نظام پزشکی شکایت کنند. البته قبل از شکایت باید به یاد داشته باشید که اگر پزشک به بدن بیمار آسیب برساند، باید هزینه آن را بپردازد. در صورتی که کل فعالیت درمانی وی مطابق با استانداردهای پزشکی نباشد یا به دلیل خطرناک بودن، از او یا همکارانش امضای ترخیص اخذ می‌شود.

با این حال، این امضا همیشه دلیل بر بی‌گناهی پزشک نیست. ضمناً اگر بیمار پس از درمان بر خلاف دستور پزشک اقداماتی را انجام دهد و این امر منجر به وخامت حال بیمار و مرگ وی شود، پزشک مسئولیتی ندارد. مشکل دیگر این است که اگر پرستار کاری خلاف دستور پزشک انجام دهد یا علت وضعیت بیمار بی‌توجهی پرستار باشد، در این صورت پرستار و سایر کادر درمانی مرکز یا بیمارستان مقصر هستند و پزشک نیز مقصر نخواهد بود.

برای شکایت از پزشک به چه مدارکی نیاز داریم؟

مدارک مورد نیاز برای شکایت از پزشکان شامل تمامی مدارک موجود از جمله سوابق پزشکی و نسخه‌های بیمار است. اگر این عمل در بیمارستان یا درمانگاه انجام شده باشد، باید تمام مدارکی که دارید به شکایت پیوست شود. به عنوان مثال، در عمل‌های زیبایی، شما باید تمام عکس‌ها و آزمایش‌های قبل و بعد از جراحی خود را به شکایت خود پیوست کنید و مدارک لازم را برای ثبت شکایت پزشکی ارائه دهید.

مدارک مورد نیاز برای طرح شکایت علیه پزشک

صفر تا 100 مراحل شکایت از دکتر و پرستار

باید گفت شکایت از پزشک مستلزم آگاهی از روش‌های اوست، بنابراین حتما باید در این مورد از وکیل کمک بگیرید، وکیلی که به صورت حرفه‌ای در این بخش فعالیت می‌کند و با پیچیدگی‌های آن آشنایی کامل دارد. لازم به ذکر است که جزئیات زیادی در پرونده پزشکی وجود دارد که اگر بیمار از آن‌ها اطلاعی نداشته باشد، احتمال به اشتباه رفتن پرونده افزایش می‌یابد. به طور کلی روش شکایت پزشکی به شرح زیر است:

  1. با مراجعه به مرکز ثبت شکایات و تنظیم دادخواست بر اساس موضوع و شکایات به همراه مدارک لازم (در حال حاضر اکثر افراد به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و شکایت خود را در آنجا ثبت می‌کنند و شکایات خود را به دستگاه مربوطه ارسال می‌کنند.)
  2. ارسال اطلاعیه در مورد تاریخ برگزاری دادگاه جهت حضور شما و ارائه توضیحات لازم
  3. تماس با پزشک و درخواست مدارک از یک مرکز پزشکی خاص
  4. رسیدگی به پرونده و صدور دستور لازم

باید گفت که بیمار در هر زمانی می‌تواند شکایت کند و فرقی نمی‌کند پزشک در داخل یا خارج از کشور باشد.

شکایت بیمار از پزشک بابت ویزیت و دریافت وجوه اضافی

هرگونه دریافتی که بیش از سقف تعرفه سلامت باشد و به تصویب هیأت وزیران برسد، از جمله درج خدماتی که در سند بیمار مشخص نشده است بدون ارائه فیش رسمی و در نظر گرفتن فیش خارجی جرم است. دریافتی خارج از مرکز جراحی یا بیمارستان، عقد قرارداد، پرداخت بالاتر از نرخ مصوب هیأت وزیران (که توسط سازمان‌های بیمه‌گر پایه و تکمیلی، سایر مؤسسات حمایتی و سایر دستگاه‌های دولتی و عمومی خریدار خدمات سلامت مشخص می‌شود) و هرگونه تسویه حساب مالی بین مؤسسات و ارائه دهندگان نوعی تخلف محسوب می شود.

بر این اساس وزارت بهداشت اعلام کرد که علاوه بر کانال‌های موجود، تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی می‌توانند با تماس با سامانه تلفنی ۱۶۹۰ یا ثبت شکایت از پزشک در سایت www. 1690. ir نسبت به گزارش شکایت و دریافت کد رهگیری اقدام کنند. رسیدگی به شکایات با دریافت اطلاعات از یک سیستم تلفنی یا اینترنتی یا ارسال شاکی یا اطلاع‌رسانی به مرجع ذی صلاح بررسی خواهد شد.

اعتراضات واصله به مرکز ملی پاسخگویی و رسیدگی به تجدیدنظرها ظرف مدت دو روز کاری جهت تکمیل مدارک و تنظیم گزارش بازرسی با اطلاع شاکی به کمیسیون کارشناسی دفتر مرکزی اداره کل ارسال می‌شود. سپس کمیسیون کارشناسی طی ده روز کاری، پرونده را تکمیل می کند و به کمیسیون ماده ۱۱ تعزیرات حکومتی و معاونت امور داخلی سازمان نظام پزشکی شهرستان ارسال می‌کند. بسته به نوع پرونده و محل زندگی شما، ممکن است بتوانید با سایر مقامات شکایت کنید. در اولین قدم، بهتر است به صورت الکترونیکی به یک دفتر خدمات قضایی مراجعه کنید تا پرونده شما به مراجع مربوطه در آنجا ارجاع شود. با این حال، روش‌های دیگری نیز وجود دارد که عبارتند از:

  1. شکایت به دادگاه انتظامی سازمان نظام پزشکی
  2. طرح شکایت در محاکم عمومی
  3. طرح شکایت در هیات حل اختلاف (برای پرداخت‌های زیر ۵ میلیون تومان)

موضوع شکایت را کجا مطرح کنیم؟ دادسرا یا نظام پزشکی؟

پاسخ به این سوال بستگی به نوع تخلف دارد. اگر خطا مربوط به درمان باشد در نظام پزشکی رفع و در صورت نیاز به دادگاه ارجاع می‌شود. تخلفاتی که درخواست جبرانی نباشد به دادگاه ارائه می‌شود. البته باید بدانید که این پاسخ کلی است. به طور کلی محل شکایت از پزشک وابسته به نوع تخلف پزشک در درمان و همچنین شهر محل زندگی فرد است.

مراجع ذی صلاح برای طرح شکایت در نظام پزشکی یا دادسرا

نحوه شکایت کردن از پزشک در نظام پزشکی

برای شکایت پزشکی در نظام پزشکی باید به سایت سازمان نظام پزشکی ایران مراجعه کنید. سپس اطلاعات خود را برای ثبت شکایت وارد کرده و منتظر پیگیری مسئولان مربوطه باشید.

موارد زیر هنگام شکایت از یک پزشک در نظام پزشکی باید در نظر گرفته شود:

  • همه شکایات باید مستند و مستند باشد. بدیهی است که مدعی در قبال محتوای ارائه شده مسئولیت دارد.
  • هنگام وارد کردن اطلاعات حتما شماره را وارد کنید

جبران خسارات مالی با بیمه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان

با تمام مواردی که در این مقاله مطرح شد، قطعا افرادی که در بیمارستان ها و درمانگاه ها فعالیت می کنند دچار نگرانی خواهد شد. این افراد می توانند برای برطرف کردن نگرانی خود، بیمه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان را خریداری کنند. چرا که این بیمه تمام خسارات مالی که ممکن است در این مراکز اتفاق بیفتد را جبران می کند.

سخن پایانی

در این مطلب درباره نحوه شکایت از پزشک در صورت وجود تخلف یا قصور پزشکی با شما صحبت کردیم و گفتیم که می‌توانید از پزشک در نظام پزشکی و یا دادسرا بسته به محل زندگیتان شکایت کنید. در صورتی که هنوز در این زمینه ابهامی دارید و یا به کمک برای  شکایت از موسسات پزشکی غیرمجاز احتیاج دارید می‌توانید به کمک سایت مرکز بیمه و کارشناسان ما از پزشک مورد نظر شکایت نمایید. در ضمن امکان خرید بیمه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان با مناسب ترین قیمت از این شرکت امکان پذیر است.


مقاله های پیشنهادی:

 

مطالب مرتبط