اختلاف نظر در بین ساکنین آپارتمان هایی که دارای آسانسور هستند، در مورد پرداخت حق شارژ برای آسانسور، حمل بار و تعمیر و نگهداری آن، باعث شده تا قانون نصب آسانسور در آپارتمان به کمک ساکنین و مدیر ساختمان بیاید تا در صورت بروز هر مشکل یا اختلافی بین ساکنین طبقات مختلف ساختمان و یا مجتمع های مسکونی با طبقات بسیار بالا، بر اساس قانون، با تک تک افراد معترض و یا خطا کار تصمیم گیری و یا برخورد شود. اگر شما هم دوست دارید با این قوانین به طور کامل آشنا شوید تا آخر این مقاله با مرکز بیمه همراه باشید.
یکی از مهمترین علت پیدایش ساختمان های چند طبقه و برج های آسمان خراش، وجود وسیله ای کاربردی و مهم به نام آسانسور است. این وسیله برای کمک به زندگی راحت آپارتمان نشین ها آمده است. تا هم سر و صدای اهالی ساختمان که روزانه چند بار بالا و پایین می روند، موجب برهم زدن آرامش ساکنین نشوند و هم ساکنین طبقات بالا راحت تر به خارج از منزل رفت و آمد کنند.
از این رو توجه به قوانین استفاده از آسانسور در ساختمان بسیار مهم است. در هر ساختمانی مسائل و مشکلات زیادی در مورد نصب و نگهداری و حق شارژ و بازرسی آسانسور، در بین ساکنین به وجود می آید. گاهی به علت خالی بودن واحد از سکنه، یا حق شارژ طبقات بالا و پایین حتی همکف، اجازه نصب آسانسور در آپارتمان های قدیمی، درگیری و بحث فراوانی بین ساکنان واحد ها صورت می گیرد. به همین منظور قانون به کمک آپارتمان نشین ها آمده و قوانین مهمی را در این موارد صادر کرده است که در ادامه به توضیح تک تک آن ها می پردازیم.
در واحد هایی که به هر علتی خالی از سکنه هستند، مشکلات و بحث در مورد حق شارژ واحد خالی، در بین ساکنین ایجاد می شود. این واحد ها ممکن است به علت مسافرت رفتن ساکنین و یا این که به علت اجاره نرفتن واحد باشد. در این مورد باید از قانون استفاده کرد تا حق کسی ازبین نرود:
طبق ماده 4 قانون تملک آپارتمان ها و قوانین آسانسور، پرداخت حق شارژ واحد ها به صورت ماهانه، الزامی است و استفاده و عدم استفاده از آسانسور تاثیری در پرداخت حق شارژ ندارد. پرداخت حق شارژ ربطی به حضور و یا غیاب ساکنین ندارد و همه موظف به پرداخت هزینه های قسمت های مشترک هستند. پرداخت حق شارژ وظیفه ای است که تمام واحد ها باید آن را بپردازند.
در کنار بیمه مسئولیت هیئت مدیره ساختمان باید توسط هر مدیری که به این منسب انتخاب شده است، خریداری شود، بیمه آتش سوزی و بیمه آسانسور نیز در اولین فرصت باید توسط مدیر ساختمان تهیه شود. بیمه آسانسور خساراتی را که بر اثر حادثه در زمان استفاده از آن به وجود آمده است را جبران می کند. بیمه آسانسور همزمانی جبران خسارت می کند که تمام سرویس های قبل از حادثه به موقع انجام شده باشد و تمام فاکتور ها و گزارشات سرویس و مدارک سلامت آن موجود باشد. در شرایطی که سرویس کار متفرقه باشد بیمه جبران خسارت نمی کند و باید تعمیرکار به صورت شرکتی باشد. پوشش های بیمه آسانسور موارد زیر است: (همچنین بخوانید : پرداخت بیمه آسانسور بر عهده مالک است یا مستاجر؟ )
طبق ماده 23 قانون تملک آپارتمان ها و قوانین استفاده از آسانسور در ساختمان، آمده است که:
اعتراض ساکنین طبقات همکف و یا اول مبنی بر عدم پرداخت هزینه های مربوط به آسانسور به علت استفاده نکردن از آن، قابل پذیرش نیست. با توجه به قانون آسانسور برای طبقه اول و طبقه هم کف، آن ها نمی توانند از پرداخت هزینه های آسانسور مانند نصب، تعبیه کردن آن و پرداخت شارژ و تعمیر و بازرسی آسانسور در آپارتمان خودداری کنند.
اگر در ساختمان های چهار طبقه قدیمی طبقات دوم، سوم و چهارم مایل به نصب آسانسور باشند و مکانی هم برای نصب آن از قبل گذاشته شده باشد، علاوه بر مخالفت ساکنین طبقه همکف و یا طبقه اول می توانند آسانسور را نصب و از آن استفاده کنند. در ماده 4 قانون تملک آپارتمان ها در مورد قانون آسانسور برای طبقه همکف، چنین اشاره شده است که:
اگر مجموع مساحت طبقات بالایی یعنی دوم، سوم و چهارم از مساحت واحد طبقه اول بیشتر باشد، سایر مالکین می توانند به صورت قانونی حق السهم نصب آسانسور، به همراه خسارات احتمالی از مالکین معترض دریافت کنند.
طبق ماده 56 قانون آسانسور 1343 ، در مورد حمل بار، قانون آسانسور در آپارتمان چیست؟ چنین اشاره شده است که:
استفاده از این وسیله برای اسباب کشی، حمل وسایل ساختمانی و نخاله های ناشی از تعمیرات ممنوع است. در صورت سرپیچی ساکنین ساختمان از این قانون، سرایدار یا مدیر ساختمان از انجام این عمل جلوگیری کنند.
بهترین روش برای حمل بار استفاده کردن از آسانسور های مخصوص حمل بار است، تا وسایل سنگین و غیر قابل حمل را به وسیله آن به طبقات مورد نظر انتقال دهید. در مواقعی امکان دارد مدیر ساختمان تصمیم بگیرد برای اجرای قانون حمل بار با آسانسور، از شما شارژ اضافی دریافت کند و یا این که اگر خسارتی به این وسیله مشترک واحد ها صدمه ای وارد شود، خسارت وارده را هم جبران کنید.
بیشتر مخالفت طبقات همکف و طبقه اول برای نصب آسانسور این است که بر ارزش و قیمت واحد هایی بالایی افزوده می شود ولی بودن این وسیله برای طبقات پایین فرق چندانی در بیشتر شدن قیمت واحدشان ندارد. ولی می توان گفت که هر چه امکانات یک ساختمان بیشتر باشد، در افزایش قیمت آن نیز حتما تاثیر گذار خواهد بود.
آسانسور استاندارد و مناسب با نیاز آپارتمان ها، تا حد زیادی موجب افزایش قیمت طبقات بالا می شود. اگر این وسیله نبود دسترسی به طبقات بالا بسیار مشکل می شد. همچنین عمر و کیفیت آسانسور هم در ارزیابی کلی واحد های طبقات مختلف، می تواند تاثیر گذار باشد.
منشور استفاده از آسانسور هیچ الزام قانونی برای نصب دوربین، برای اتاقک آن ندارد. اما نصب این وسیله باعث می شود که هنگامی که افردی دور از چشم سرایدار و ساکنین برای حمل بار از آن استفاده می کنند، یا این که نفرات بیشتر از ظرفیت آسانسور سوار می شوند و یا کودکان واحد ها و یا بچه های همسایه برای بازی و سرگرمی پی درپی به طبقات بالا و پایین می روند، در این دوربین ها ضبط و شناسایی می شوند.
قانون آسانسور در مقررات ملی آپارتمان ها ذکر شده است که:
هر سال باید آسانسور ها کامل و با جزئیات بررسی شوند. به این معنی که باید دستگاه خاموش شود و از بازرس و مهندس متخصص برای بررسی تمام و کمال آن استفاده شود.
متخصصین همه نکات را در مورد سلامتی این وسیله کاربردی و مهم مورد توجه قرار می دهند و تمام مناطقی که احتیاج به تعمیر و یا تعویض قطعات دارند به مدیر ساختمان اعلام می کند. مدیر نیز این موارد را که به صورت کتبی توسط متخصصین تعمیر به او داده است را در اختیار ساکنین قرار می دهد تا در صورت وجود هر مشکلی برای رفع آن اقدام کنند و از بروز خطرات جانی و مالی افراد در آسانسور ها جلوگیری شود.
قانون نصب آسانسور در آپارتمان باید رعایت شود چه آن هایی که از اول ساخت ساختمان این وسیله قرار داده شده و چه در ساختمان های قدیمی که بعد ها ساکنین طبقات بالا تصمیم به نصب آن گرفته اند، باید ایمن و دارای مقررات استفاده صحیح از آن را همه ساکنین آپارتمان یا مجتمع ها داشته باشند.
این روزها اکثر ساختمان ها دارای آسانسور هستند. به همین علت کما بیش اختلافات جزئی و گاها جدی بر سر استفاده از آن در بین واحد های طبقات، صورت می گیرد. برای حل این مشکلات قانون نصب آسانسور در آپارتمان به کمک ساکنین آمده و با قوانین و ماده های قانونی حد و مرز هر یک از ساکنین و مالکین را در مورد استفاده از این وسیله عمومی تعیین کرده است. هر مدیری باید علاوه بر اجرای این قوانین برای تهیه بیمه آسانسور نیز هر چه سریعتر اقدام کند. تا هنگام وقوع حادثه در آسانسور و یا سقوط آن خسارت وارده را از طریق این بیمه نامه جبران شود.
مطالب مرتبط:
مطالب مرتبط