همانطور که می دانید، زندگی آپارتمانی، علاوه بر مزایا، مسائلی نیز را به دنبال دارد که نیازمند مدیریت و رفع اشکال میباشند. مدیریت ساختمان یک وظیفه مهم و پیچیده است که به منظور حفظ نظم و رفاهی آرام برای ساکنین انجام می شود. مدیریت ساختمان شامل رسیدگی به شکایات ساکنین، محاسبه و تحصیل هزینه های مشترک ساختمان از ساکنان میشود. این هزینه ها به وسیله شارژ ساختمان پوشش داده می شوند و برای اطلاع بهتر ساکنین، جدول شارژ ساختمان تدوین می شود. در این جدول، جزئیات و موارد مربوط به هزینه های ساختمانی آمده و ساکنان می توانند مشخصات آن را مطالعه نموده و بهره مندی خود را از خدمات ساختمانی بهبود ببخشند. اما قانون محاسبه شارژ ساختمان به چه صورت است؟ در ادامه این مقاله به بررسی کامل محاسبه شارژ ساختمان خواهیم پرداخت.
قبل از اینکه قانون محاسبه شارژ ساختمان را بررسی کنیم، بد نیست به این سوال پاسخ دهیم که اصلا شارژ ساختمان چیست؟ در این خصوص باید گفت تمامی ساختمان ها متعلق به مالکان و مستأجران مختلف هستند و هر یک از افرادی که در آن ساختمان سکونت دارند، مشترکاً وظیفه پرداخت هزینه های مشترک و مشاع را بر عهده دارند. این هزینه ها شامل بخش هایی مانند پلکان ها، راهروها، پشتبام، حیاط، پارکینگ و آسانسور می شوند. همچنین، هزینه های نظافت ساختمان، حقوق سرایدار، هزین ههای مربوط به تعمیرات و قبوض مشترک نیز در این دسته قرار دارند.
قوانین مربوط به محاسبه و پرداخت این هزینه ها در هر کشور ممکن است متفاوت باشند، اما اصل اصلی این است که تمام ساکنان باید به نسبت مالکیت خود در ساختمان، هزینههای مشترک و مشاع را تقسیم کنند. این اقدام به جلوگیری از بروز اختلافات و ابهامات مرتبط با هزینههای ساختمانی کمک میکند و قوانین مشخصی برای این منظور در نظر گرفته شده است. برای آشنایی بیشتر شما، در ادامه بررسی کاملی از نحوه محاسبه شارژ ساختمان خواهیم داشت.
برای اینکه درک بهتری از محاسبه شارژ واحد های آپارتمان داشته باشیم، الزامی است در ابتدا با هزینه های ساختمان آشنا شویم. در این خصوص باید گفت زندگی آپارتمانی دو نوع هزینه اصلی دارد که عبارتند از هزینه های نسبی و هزینه های ثابت.
همانطور که اشاره کردیم، سکونت در آپارتمانها علاوه بر هزینه های اختصاصی هر واحد، هزینه هایی را به دنبال دارد که مشترک بین ساکنین است. این هزینه ها معمولاً شامل هزینههای آب، برق، گاز، تلفن، اجارهی واحد در صورت مستأجر بودن، تعمیرات و موارد مشابه میشوند. در ساختمانهای چند واحدی، علاوه بر این هزینهها، هزینههایی نیز به نام "شارژ ساختمان" وجود دارد.
شارژ ساختمان در واقع هزینه هایی هستند که برای قسمتهای مشترک ساختمان به صورت مشترک توسط ساکنین همه واحدها پرداخت می شود. مدیران ساختمان برای محاسبه شارژ ساختمان از روش های مختلفی استفاده میکنند. این روشها متعدد هستند، اما در کل هدف آنها تسهیل و هماهنگی پرداخت هزینهها توسط ساکنین است.
این قوانین تعیین می کنند که میزان شارژ چگونه براساس عواملی مانند متراژ و تعداد ساکنین تعیین میشود، همچنین چگونگی ترکیب این عوامل با شارژهای ثابت و دیگر عوامل را تعیین می کند. این قوانین همچنین اختیاراتی را برای مدیران ساختمان در قبال افرادی که شارژ خود را پرداخت نمی کنند، در نظر گرفتهاند و اختیاراتی را به آنها اعطا کرده اند. ازجمله اصلی ترین روش های محاسبه شارژ ساختمان عبارتند از:
روش محاسبه شارژ برای مجتمعهایی که واحدهای مشابه دارند و سیستم گرمایش و سرمایش مرکزی ندارند، به نام "شارژ واحدی" شناخته میشود. در این روش، هر واحد دارای کنتورهای مستقل برای آب و گاز است و هزینه های مشترک مجتمع براساس تعداد واحد ها به صورت یکسان بین ساکنین تقسیم می شود. این روش برای مجتمع های مسکونی، اداری و تجاری کارآمد است و به ازای هر واحد محاسبه می شود. علاوه بر این، داشتن پارکینگ یا انباری می تواند موجب افزایش مبلغ شارژ واحد مربوطه شود و به مبلغ کل اضافه شود.
این روش معمولاً در مجتمعهایی که همه واحد ها به یکدیگر مشابه هستند و نیاز به تفکیک مصرف آب و گاز دارند، به کار می رود تا هزینه های مشترک به عادلانه ترین شکل ممکن بین ساکنان تقسیم شود.
روش محاسبه شارژ متراژی براساس متراژ واحد، به این صورت است که مقدار شارژ به ازای هر مترمربع از واحد محاسبه میشود. به عبارت دیگر، هر چه متراژ واحد بزرگتر باشد، میزان پرداختی شارژ بیشتر خواهد بود. به عنوان مثال، واحدی که مساحت ۱۰۰ متر مربع دارد و هزینه شارژ متری آن ۳۰۰ تومان باشد، باید ۳۰,۰۰۰ تومان به عنوان شارژ پرداخت کند.
این روش معمولاً در مجتمع هایی که واحد ها متراژهای متفاوتی دارند و دارای یک سیستم مشترک برای سرمایش و گرمایش هستند، برای محاسبه شارژ استفاده می شود. این روش به خصوص در مجتمعهای مسکونی، اداری و تجاری کارآمد است، زیرا برای تعداد واحدهای با متراژهای متفاوت و هزینه های مشترکی که بیشتر مرتبط با سیستمهای سرمایش و گرمایش مرکزی هستند، بهرهوری بالایی دارد.
همچنین بخوانید:
در محاسبه شارژ نفری، معیار اصلی تعداد ساکنین واحد مسکونی است، به ویژه در مجتمع هایی که سیستم آب مشترک دارند و هزینه های مشترک به طور اساسی مرتبط با مصرف آب تعیین می شود. در این روش، هر واحد براساس تعداد افرادی که در آن سکونت دارند، باید مبلغی را به عنوان شارژ پرداخت کند. به عنوان مثال، اگر هزینه شارژ ماهانه برای هر نفر ۱۵ هزار تومان باشد، یک خانواده چهار نفره ماهانه باید ۶۰ هزار تومان پرداخت کند.
در این روش، موضوع شارژ برای خانواده هایی که یک نوزاد به خانواده اضافه می شود، ممکن است پیچیدگی داشته باشد. برخی از مدیران از لحظه تولد کودک، هزینه شارژ مرتبط با او را در نظر میگیرند، زیرا کودک نیاز به شستشو و مصرف آب بیشتری دارد. اما برخی دیگر از مدیران ممکن است تعیین ملاک سنی برای هزینه کودک را در نظر بگیرند، مثلاً بیش از ۵ سال. این موضوع ممکن است به توافقات مدیران با ساکنین بستگی داشته باشد و در اساسنامه مجتمع مسکونی تعیین شود.
از دیگر روش های محاسبه شارژ ساختمان، شارژ نفری متراژی است. روش شارژ نفری متراژی، برای مجتمع هایی که واحدهایشان متراژ مختلفی دارند و از سیستم گرمایش و سرمایش مرکزی نیز استفاده میکنند، بسیار مناسب است. در این روش، میزان شارژ هر واحد براساس تعداد افراد و متراژ واحد در جدول شارژ ساختمان محاسبه می شود. نحوه محاسبه شارژ نفری متراژی به این صورت است که میزان شارژی که برای متراژ تعیین می شود، باید نسبت بیست به هشتاد (20٪ از 80٪) با میزان شارژ نفری متناسب باشد.
به عنوان مثال، اگر شارژ نفری برای یک ساختمان 10,000 تومان به ازای هر نفر باشد، شارژ متراژی آن برابر با 20٪ از 80٪ شارژ نفری، یعنی 2,000 تومان خواهد بود. این روش به توزیع عادلانهتر هزینههای مشترک بین واحدها کمک میکند، زیرا توجه به متراژ و تعداد ساکنین در هر واحد را در نظر میگیرد.
در روش شارژ واحدی به همراه شارژ متراژی، از ترکیب دو روش برای تعیین شارژ ساختمان استفاده میشود. این روش محاسبه در مجتمع هایی که واحدها متراژ متفاوت دارند و از سیستم گرمایش و سرمایش مرکزی نیز استفاده میکنند، مناسب است. در چنین مجتمعهایی که شامل واحدهای مسکونی، تجاری و اداری می شوند و به کل مجموعه ترکیبی می گویند، از این روش استفاده می شود.
در این روش محاسبه، شارژ ماهانه شامل یک شارژ ثابت به اضافه شارژ متغیر می شود. متراژ هر واحد تعیین کننده مقدار تغییر در شارژ ماهانه آن واحد است. بطوریکه ابتدا بر اساس متراژ واحد، شارژ متراژی آن محاسبه و سپس شارژ ثابت به آن اضافه می شود. این روش به توزیع عادلانهتر هزینه های مشترک بین واحدها کمک می کند و از تاثیر متراژ و تعداد ساکنین در هر واحد در محاسبه شارژ بهره می برد.
مجتمعهایی که واحدهای یکسان دارند و متراژ هر واحد با واحد بعدی برابر است و همچنین آب آنان مشترک می باشد، از این سیستم محاسبه برای تنظیم جدول شارژ ساختمان استفاده می کنند. این روش فقط مناسب مجتمع های مسکونی با متراژ یکسان است و در زمینههای دیگر کاربرد ندارد.
در این روش، واحدها شارژی ثابت پرداخت می کنند و شارژ متغیری که بر اساس تعداد ساکنین هر واحد مشخص میشود، به آن اضافه می شود و واحدها باید آن را به صورت ماهانه پرداخت کنند. شارژ نفری با اضافه شدن افراد خانواده بیشتر می شود اما شارژ ثابت بر اساس هزینه های ثابت هر ساله تعیین می گردد. این روش از تعادل میان شارژ نفری و شارژ ثابت برای تقسیم هزینه های مشترک در مجتمعهای مسکونی با واحدهای مشابه بهره میبرد.
اکنون که با روش های مختلف شارژ ساختمان به طور کامل آشنا شدیم، بد نیست بررسی کوتاهی از جدول شارژ ساختمان نیز داشته باشیم. اصلا جدول شارژ ساختمان چیست؟ در این خصوص باید گفت جدول شارژ ساختمان، لیست کاملی از انواع هزینه های ساختمان، مبلغ کل هزینه ها و سهم هر واحد است. در جدول شارژ ساختمان مواردی نظیر: متراژ واحد، تعداد نفرات ساکن در آن، مبلغ شارژ جاری و مبلغ شارژ معوقه و شارژهای غیرمشترک ذکر می شود. هر هزینه دیگری که در ساختمان انجام شود، اعم از تعمیرات سنسور درب آپارتمان، خرید لامپ و نظافت و ... باید نیز در جدول شارژ ساختمان ثبت شود.
این جدول به عنوان یک ابزار مهم برای مدیران ساختمان و ساکنان کاربرد دارد تا همه اطلاعات مربوط به هزینههای مشترک و شارژ ساختمان به وضوح و شفافیت در دسترس قرار گیرد و به این ترتیب مسائل مالی مربوط به ساختمان به درستی مدیریت شود.
تا اینجای مقاله به طور کلی با هزینه های ثابت و نسبی ساختمان و همچنین روش های مختلفی که از آنها برای محاسبه شارژ هر واحد آپارتمان استفاده می شود نیز آشنا شدیم. اما هزینه های ساختمان صرفا هزینه های آب و برق و تعمیرات نیست. هزینه های بیمه ای نیز جزئی از هزینه های ساختمان به شمار می روند. اصلی ترین هزینه های بیمه را در جدول زیر برایتان آماده کرده ایم.
نوع هزینه | توضیحات |
---|---|
بیمه آتش سوزی | بیمه آتشسوزی به منظور تغطیه خسارت های ناشی از حریق، آتشسوزی و انفجار در ساختمان انجام می شود |
بیمه آسانسور | این بیمه برای پوشش خسارت ها و حوادث مرتبط با آسانسورها و سیستم های آنها استفاده می شود |
بیمه مسئولیت مدیران ساختمان | این بیمه به منظور حفاظت از مدیران ساختمان و افرادی که مدیریت و نظارت بر امور ساختمان را انجام میدهند، تعیین می شود |
بیمه سرقت | برای پوشش از دست رفتن واردات ارزشمند در ساختمان ناشی از سرقت و دزدی از این نوع بیمه اموال استفاده می شود |
بیمه حوادث انفرادی | این بیمه در صورتی که خدمه یا نگهبانان ساختمان تحت پوشش بیمه مسئولیت هیئت مدیره نباشند کاربرد خواهد داشت. |
در این مقاله سعی بر آن شد تا بررسی کاملی از محاسبه شارژ ساختمان داشته و با انواع روش های محاسبه این هزینه ها به طور کامل آشنا شویم. همانطور که مطالعه کردید، هزینه های ساختمان متوع اند و می توانند با توجه به امکانات و سیاست های مدریتی مربوط به هر آپارتمان، متفاوت باشند. اما به طور کلی تمامی آپارتمان ها دارای هزینه های ثابت و نسبی هستند که تحت عنوان شارژ ساختمان شناخته شده و برای محاسبه آن از روش هایی که در این مقاله بیان کردیم استفاده می شود
مقالات بیشتر:
مطالب مرتبط