بیمه اموال چیست و چه مزایایی دارد؟ معرفی انواع، شرایط و پوشش ها


 

همواره حفظ و نگهداری از اموال شخصی از مهمترین دغدغه های هر فرد می باشد. اموال هر شخص نتیجه سال ها تلاش و زحمت وی برای جمع آوری سرمایه است. این اموال می توانند شامل پول، خانه، وسایل زندگی و ... باشد که می توانند با انواع بیمه اموال در برابر خطرات احتمالی مانند سرقت، آتش سوزی و ... محافظت شوند.

 

 

بیمه اموال چیست؟

بیمه اموال از مهمترین انواع بیمه هایی است که اموال و دارایی های هر شخص را در برابر خطرات احتمالی مانند آتش سوزی، سیل، زلزله، سرقت و ... تحت پوشش قرار می دهد و به جبران خسارات وارد شده می پردازد. انواع بیمه اموال عبارتند از:

 

  1. بیمه آتش سوزی
  2. بیمه باربری
  3. بیمه نامه پول
  4. بیمه هواپیما
  5. بیمه کشتی
  6. بیمه دام و طیور
  7. بیمه مهندسی
  8. بیمه نفت، گاز و پتروشیمی
  9. بیمه اتومبیل
  10. بیمه مسئولیت

 

بیمه آتش سوزی چیست؟

بیمه آتش سوزی همانطور که از نامش مشخص است مربوط به جبران خسارات ناشی از آتش سوزی می باشد. این بیمه نامه تنها به جبران خسارات مالی ناشی از آتش سوزی اختصاص دارد و در مقابل تعهدات جانی مسئولیتی ندارد. لازم به ذکر است این نوع بیمه نامه شامل بیمه زلزله، بیمه سیل، بیمه طوفان، انفجار، برخورد صاعقه و ... نیز می باشد. بیمه آتش سوزی با توجه به نوع ساختمان به سه دسته تقسیم می شود:

 

 

حال سوال پیش می آید که هنگام وقوع آتش سوزی تعهدات تحت پوشش بیمه اموال چیست؟ بیمه ی آتش سوزی به طور کلی، دارای دو نوع پوشش است: پوشش خطرات اصلی که به صورت مستقیم به انفجار و آتش سوزی مربوط است و پوشش خطرات الحاقی یا اضافی که به پوشش های بیشتر بیمه ای مانند خطرات ناشی از زلزله و سیل و ترکیدن لوله آب و گاز و خسارات اینچنین مربوط می شود.

 

محاسبه حق بیمه آتش سوزی به چه صورت است؟

عوامل مختلفی مانند شرایط بیمه نامه، استفاده از پوشش های الحاقی، ارزش دارایی، بازه زمانی قرارداد، فاکتور ریسک و... در محاسبه نرخ بیمه دخیل هستند. به طور کلی حق بیمه ی آتش سوزی به صورت ضرب سرمایه بیمه شده در نرخ بیمه بدست می آید.

 

بیمه آتش سوزی اموال

 

بیمه باربری چیست؟

از دیگر انواع مختلف بیمه اموال می توان به بیمه باربری اشاره کرد که امروزه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. اگر هنگام جا به جایی کالا خساراتی به کالای شما وارد شود جبران خسارت بر عهده ی شرکت باربری است که اگر آن شرکت بیمه باربری تهیه کرده باشد هزینه خسارت تحت پوشش بیمه قرار می گیرد. برای جا به جایی کالا سه روش مرسوم وجود دارد که هر روش دارای بیمه نامه های مخصوص است:

 

  1. بیمه حمل و نقل دریایی
  2. بیمه حمل و نقل زمینی و ریلی
  3. بیمه حمله و نقل هوایی

 

همچنین برخی از خسارات مانند مناسب نبودن بسته بندی هنگام جا به جایی یا خراب بودن ذاتی کالا و مواردی اینچنین عضو خسارت های تحت پوشش بیمه اموال قرار نمی گیرند.

 

بیمه نامه پول چیست؟

همواره نگهداری پول و طلا و ارز و ...  دارای خطرات بسیاری از جمله سرقت می باشند. بیمه نام پول یکی دیگر از انواع بیمه ی اموال است که بیشتر مورد استفاده بانک ها، صندوق های مالی، صرافی ها و طلافروشی ها قرار می گیرد.

 

انواع پوشش های بیمه پول شامل دو نوع «در راه» و «در صندوق» می باشد که در ادامه به شرح هر کدام می پردازیم:

  • در راه: در مسیر جا به جایی پول و وجوه نقدی ممکن است حوادثی مانند آتش سوزی، سرقت مصلحانه و غیر مسلحانه، تصادف خودرو حامل پول و ... اتفاق بیفتد جبران خسارت وارده بر عهده ی شرکت بیمه گر و بیمه نامه باربری می باشد.
  • در صندوق: اگر پول های موجود در صندوق بانک ها و موسسات دچار تهدید، سرقت مسلحانه و غیر مسلحانه، آتش سوزی و ... شوند شرکت بیمه گر متحمل پرداخت خسارت وارده می گردد.

 

بیمه هواپیما چیست؟

در این بیمه به هر نوع اشیا پرنده ای که در حال پرواز در آسمان باشد هواپیما اطلاق می شود. بیمه هواپیما شامل سه پوشش است که تمامی خطرات و خسارات را تحت پوشش قرار می دهند و به جبران خسارات وارده می پردازند.

  1. بیمه بدنه هواپیما : این پوشش مانند بیمه بدنه ی خودرو شامل جبران خسارات وارد شده  به بدنه ی هواپیما می باشد. و جبران خسارت وارد شده به  هواپیما چه در زمان توقف رو زمین و در آشیانه، چه در حالت پرواز، برعهده ی بیمه بدنه می باشد.
  2. بیمه مسئولیت هواپیما: بیمه مسئولیت هواپیما، خسارات فوت یا آسیب های جانی را در قبال مالکیت و نگهداری یا تعمیر را تحت پوشش قرار می دهد.
  3. بیمه تجهیزات هواپیما: بیمه ای است که جبران خسارات مربوط به تجهیزات هواپیما مانند تجهیزات الکتریکی، کامپیوترها، لوازم یدکی، موتور و ... را پوشش می دهد.

 

بیمه هواپیما

 

بیمه کشتی چیست؟

بیمه کشتی نیز یکی از انواع بیمه نامه اموال می باشد که همانند بیمه هواپیما دارای انواع پوشش های مختلفی است و در کل خسارات وارد شده به بدنه و تجهیزات و مسئولیت مالکان کشتی را شامل می شود. همانطور که گفته شد، انواع بیمه کشتی شامل بیمه بدنه، بیمه مسئولیت در قبال کارکنان و اشخاص ثالث و بیمه سرقت و ربوده شدن شناور یا کشتی می باشد.

 

بیمه دام و طیور چیست؟

بیمه دام و طیور به اشخاصی تعلق می گیرد که از دام و طیور به عنوان سرمایه اصلی خود نگهداری می کنند. این نوع بیمه خسارات مرتبط با خطراتی مانند آتش سوزی، حوادث طبیعی، بیماری، امراض طبیعی و ... را تحت پوشش دارد. برخی از مواردی که تحت پوشش بیمه نامه دام و طیور قرار نمی گیرند عبارتند از:

  1. جا به جایی و حمل نامناسب دام و طیور
  2. ایجاد جراحات به صورت عمدی
  3. مفید نبودن دام
  4. از کار افتادگی دام

 

بیمه مهندسی چیست؟

از دیگر انواع بیمه ی اموال که از اهمیت بالایی نیز برخوردار است می توان به بیمه مهندسی اشاره کرد. همواره در پروژه های مهندسی صدمات و خساراتی به تجهیزات پروژه وارد می شد. بیمه مهندسی با توجه به بدون سقف بود پرداخت خسارات تا 90 درصد خسارات پیش آمده برای تجهیزات و سازه های پروژه را جبران می کند.

 

انواع بیمه مهندسی و اموال

 

بیمه نفت، گاز و پتروشیمی چیست؟

این بیمه نامه به سکوهای نفتی و پالایشگاه و تجهیزات آنها اختصاص دارد. و همه پوشش های بیمه باربری و بیمه آتش سوزی را در بر می گیرد. همچنین با استفاده از این بیمه می توان کارکنان و پرسنل را نیز در برابر خطرات احتمالی بیمه کرد.

 

بیمه اتومبیل چیست؟

اتومبیل ها نیز می توانند بخشی از اموال هر فرد باشد پس در زیر مجموعه انواع بیمه ی اموال قرار می گیرند. بیمه اتومبیل شامل دو پوشش بیمه بدنه و بیمه شخص ثالث می باشد که خرید بیمه بدنه به صورت اختیاری و به جبران خسارات وارد شده به بدنه خودرو در جریان تصادفات می پردازد. اما بیمه شخص ثالث در کشور ما به صورت اجباری است و مالک هر خودرو قبل از تردد در شهر باید برای تهیه این بیمه نامه اقدام کند.

 

بیمه مسئولیت چیست؟

زندگی روزمره و حرفه ای، همواره شامل مسئولیت های مختلفی است که در حین انجام این مسئولیت ها ممکن است به اشخاص ثالث هم ضرر و خساراتی وارد شود. بیمه مسئولیت دارای بیمه نامه های مختلفی است که این خسارات را تحت پوشش قرار می دهند.

 

انواع بیمه اموال

 

این بیمه شامل انواع مختلفی از جمله  بیمه مسئولیت مدنی، بیمه مسئولیت قراردادی، بیمه مسئولیت متقابل می باشد. که در مقاله ی "بیمه مسئولیت چیست؟" به تفصیل به شرح هر کدام پرداخته ایم.

 

نرخ بیمه اموال چگونه تایین میگردد؟

همانطور که شرح داده شد بیمه اموال دارای دسته ها و انواع گوناگونی می باشد. هر بیمه گزار با پرداخت حق بیمه می تواند بیمه نامه ی مورد نیاز خود را از شرکت های ارائه دهنده بیمه ی اموال خریداری کند. محاسبه نرخ بیمه اموال به شرایطی مانند نوع بیمه، شرکت بیمه گر و .... بستگی دارد و نمی توان برای تمامی بیمه نامه ها نرخ ثابتی تعیین کرد.

کلام آخر

بیمه اموال شامل چندین بیمه نامه است که اموال و سرمایه های هر فرد را تحت پوشش قرار می دهند و ضررها و خسارت های ناشی از حوادث مختلف مانند آتش سوزی و سرقت و... را جبران می کنند. برای آشنایی با انواع بیمه اموال می توانید با مراجعه به مرکز بیمه هم اطلاعات خود را در خصوص جزئیات بیمه اموال افزایش دهید و هم برای خرید و تمدید بیمه ی متناسب با شرایط خود، اقدام کنید.

مطالب مرتبط

سوال و جواب