بیمه باربری چیست؟ با انواع این بیمه نامه، پوشش ها و شرایط آن آشنا شوید!
همواره جا به جایی کالا با خطرات و حوادث بسیاری همراه بوده است. این خطرات غیر از آسیب به کالا ممکن است باعث آسیب به افراد یا حتی وسیله ی حمل و نقل نیز بشود. بیمه باربری یا همان بیمه حمل و نقل کالا از قدیمی ترین انواع بیمه نامه است که از اواسط قرون وسطی مورد استفاده ی تجار، سرمایه داران و بانکداران بوده است. امروزه بیمه باربری با تغییر و تحولات به وجود آمده. در ادامه با مرکز بیمه همراه باشید
بیمه باربری چیست؟
بیمه ی باربری نیز مانند هر بیمه ی دیگر، قراردادی بین شرکت بیمه گر و شخص بیمه گزار برای جبران خسارات غیر عمد می باشد. در حقیقت اگر هنگام انتقال و جا به جایی کالا از مبدا به مقصد، حوادثی برای کالا یا افراد ثالث یا وسیله حمل و نقل ایجاد شود شرکت بیمه گر موظف به پرداخت خسارت طبق اصول ذکر شده در بیمه نامه می باشد. به عبارت دیگر بیمه باربری، شاخه ای از بیمه اموال می باشد که شخص بیمه گزار می تواند با پرداخت حق بیمه کالای خود را در برابر خسارات پیش آمده بیمه کند.
اصطلاحات مورد استفاده:
- زبان همگانی: یکی از اصول دریانوردی است که بر این اساس در صورت اقدام به آسیب به کشی یا کالاها، تمامی افراد دخیل به تناسب خود سهیم هستند.
- بیمه اتکایی: هنگامی که شرکت بیمه گر بخشی از تعهدات خود را به شرکت دیگری واگذار می کند از این اصطلاح استفاده می شود.
- بارنامه: اوراق مشخصاتی نظیر نام، آدرس مبدا و آدرس مقصد، تعداد و مشخصات مربوط به کالا، مقدار کرایه و ... در آن ثبت می شود.
- Total loss: این بیمه نامه فقط از بین رفتن مورد بیمه در یک مرحله را تحت پوشش قرار می دهد و اعتبار آن فقط در داخل کشور و ورودی کشور است.
- ارزش مورد بیمه: در صورت عدم وجود توافق خاصی بین شرکت بیمه گر و شخص بیمه گزار، ارزش مورد بیمه برابر با مجموع قیمت خرید کالا، هزینه حمل و نقل و عدم النفع می باشد..
عدم النفع چیست؟
زمانی که حوادث پیش بینی نشده ای هنگام حمل و نقل کالا پیش بیاید، غیر از خسارت مربوط به خود کالا، خسارت دیرکرد در انتقال بار هم ایجاد می شود. مقدار عدم النفع در بیمه باربری 10 درصد جمع قیمت خرید کالا و هزینه ی حمل آن است. اما اگر طرفین بیمه از قبل توافقی با هم داشته باشند مقدار عدم النفع طبق توافق آنها می باشد.
انواع بیمه باربری بر اساس محدوده جغرافیایی:
- بیمه باربری وارداتی: داشتن این بیمه نامه برای واردکنندگان کالا به صورت اجبار است. واردکنندگان کالا می توانند اشخاص حقیقی یا حقوقی بوده که قصد خرید کالا از کشورهای خارجی را به صورت براتی دارند. به بیان دیگر این خرید بدون انتقال ارز و اعتبار اسنادی می باشد.
- بیمه باربری صادراتی: کالاهایی که از داخل کشور به مقصد کشورهای دیگر حمل می شوند نیاز به بیمه نامه باربری صادراتی دارند. تا در صورت بروز حادثه، خسارات وارده تحت پوشش بیمه قرار گیرد.
- بیمه ی باربری ترانزیت: این نوع بیمه نامه مانند بیمه باربری صادراتی است با این تفاوت که مبدا و مقصد بار خارج از کشور است و بار فقط از کشور عبور می کند و برای صدور آن نیاز به مجوز مدیریت بیمههای باربری و حملونقل می باشد.
- بیمه باربری داخلی: از دیگر انواع بیمه نامه باربری می باشد که کلیه حمل و نقل محموله ها، در محدوده جغرافیایی داخل کشور، تحت پوشش این نوع از بیمه نامه قرار می گیرد.
معرفی انواع بیمه بر اساس پوشش و کلوزهای بیمه ی باربری
بیمه های باربری بر اساس پوشش دارای 4 نوع شرایط یا کلوز Total Loss ، شرایط C ، شرایط B و شرایط A می باشد:
- بیمه Total Loss: همانطور که پیشتر نیز گفته شد، این بیمه نامه تنها در صورتی به بیمه گزار تعلق می گیرد که تمامی محموله و کالا به یکباره در جریان یک حادثه از بین رفته باشد. بیمه total loss عملا منسوخ شده و کاربرد چندانی در دنیا ندارد.
- بیمه با شرایط C : پوشش بیمه باربری با شرایط C دارای کمترین پوشش و ارزان ترین کلوز است. حوادثی که تحت پوشش این بیمه نامه قرار می گیرند عبارتند از:
- آتش سوزی و انفجار
- به گل نشستن، واژگونی، برخورد با کف دریا و غرق شدن شناور
- واژگونی یا خارج شدن از ریل وسایل حمل و نقل زمینی و ریلی
- برخورد شناور با هر جسم خارجی به غیر از آب
- تخلیه اضطراری کالا در بندری دیگر
- زیان همگانی
- به دریا انداختن کالا برای سبک کردن شناور
- خسارت همگانی
- مسئولیت مشترک در تصادم
- بیمه با شرایط B: پوشش این نوع بیمه از کلوز C بیشتر است و شامل موارد زیر است:
- تمامی خطرات ذکر شده در کلوزC
- آتشفشان، صاعقه و زلزله
- به دریا افتادن کالا از روی عرشه
- ورود آب به شناور یا انبار کالا
- از بین رفتن و تلف شدن کلی هر بسته هنگام بارگیری یا تخلیه محموله
- دزدی
- قلاب زدگی
- آب دیدگی
- روغن زدگی
- خسارت ناشی از کالای دیگر مانند شکست یا ریزش
- بیمه با شرایط A: تمام خطرات و حوادث تحت پوشش کلوز A قرار می گیرند به جز استثنائاتی نظیر خسارت های عمدی، خسارات ناشی از فرسودگی، نامناسب بودن بسته بندی، خسارات ناشی از تاخیر، خسارات ناشی از جنگ و شورش و انفجار هسته ای، خسارات مربوط به اعتصاب کارگران یا ورشکستگی مالکان و اجاره کنندگان شناور.
کلوز عدم تحویل
کلوز A شامل کلوز عدم تحویل نیز است اما در کلوز های B و C با پرداخت حق بیمه بیشتر می توان کلوز عدم تحویل را به بیمه نامه اضافه کرد. به طور کلی اگر تمامی کالا یا بخشی از آن به دلایل نامشخص هنگام تخلیه بار گم بشود بیمه گزار با تنظیم صورتجلسه می تواند خسارت آن را دریافت کند.
خطرات اضافی در این بیمه نامه شامل چه مواردی هستند؟
این دسته از خطرات شامل خطراتی می باشند که در هیچ یک از کلوز ها ذکر نشده است. در این صورت بیمه گزار می تواند با پرداخت حق بیمه ی بیشتر وسیله ی حمل و نقل را در برابر خطرات اضافی نیز بیمه کند.
اعتبار بیمه باربری چقدر است؟
بیمه باربری از زمان بارگیری شروع و تا زمان تخلیه بار یا رسیدن به مقصد دارای اعتبار می باشد اما اگر وسیله حمل، از مسیر خارج شود بیمه نامه فسخ خواهد شد.
در هنگام خرید بیمه، بیمه گزار چه اطلاعاتی را می بایست به شرکت بیمه گر ارائه دهد؟
بیمه گزار ملزم می باشد موارد زیر را به طور کامل و دقیق در اختیار شرکت بیمه قرار دهد:
- مشخصات کامل کالا
- تعداد دفعات حمل کالا
- مشخصات وسیله حمل کالا
- حداکثر ارزش کالا
- تاریخ حرکت کالا
- بهای هر قسمت از محموله بیمه شده
- حداکثر ارزش کالا قبل از ورود وسیله حمل به مقصد
شرایط بیمه بار وانت
وانت یا نیسان هم می توانند شامل بیمه باربری داخلی شوند اما از نظر هزینه قیمت بیمه باربری، این هزینه با کامیون و دیگر وسایل حمل تفاوت هایی دارد بدین صورت که احتمال آسیب و خسارت نیسان در سطح شهر بسیار بیشتر از کامیون می باشد پس حق بیمه ی گران تری هم نسبت به کامیون دارند.
همچنین مطالعه کنید:
کلام آخر
هر وسیله ای که برای حمل و انتقال کالا از نقطه ای به نقطه ی ای دیگر مورد استفاده قرار می گیرد باید برای جبران خسارات غیر عمد که در طول مسیر حمل اتفاق می افتد، بیمه شود. انواع بیمه باربری با پوشش ها و کلوز های متفاوت در این مقاله معرفی شد برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص معرفی انواع بیمه های باربری می توانید سوالات خود را در کامنت های سایت مرکز بیمه پرسیده و برای تهیه ی این بیمه نامه نیز می توان به سایت مرکز بیمه مراجعه نمود.