ممکن است تا به حال این مورد برای شما نیز پیش آمده باشد که در قبض داروی خود، کلمه فرانشیز را مشاهده کنید. در این مواقع ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که چرا با پرداخت حق بیمه، باید اقدام به پرداخت فرانشیز کرد. بنابراین در این موقع باید با مفهوم و معنی فرانشیز در بیمه نامه، آشنایی کامل داشته باشید تا احساس فریب خوردن از شرکت های بیمه را نداشته باشید. امروز در این مقاله از سایت مرکز بیمه، در کنار شما همراهان عزیز هستیم تا در مورد فرانشیز و موارد مربوط به آن، اطلاعاتی دقیق را در اختیار شما قرار دهیم. بنابراین برای درک بهتر این موضوع، می توانید تا انتهای این مقاله با مرکز بیمه همراه باشید.
در ابتدا، قصد بر این داریم تا شما را با مفهوم و معنای کلمه فرانشیز آشنا کرده تا در رو به رو شدن با این کلمه، دچار هیچ گونه ابهامی نشوید. در واقع می توانیم بگوییم؛ فرانشیز به بخشی از مبلغ خسارت گفته شده که بر عهده شخص بیمه گذار خواهد بود و با این تعریف، در حقیقت شرکت بیمه گذار، هیچ تعهد و مسئولیتی در قبال پرداخت و جبران آن ندارد.
به عنوان مثال، می توان گفت اگر در یک قرارداد فرضا 10 میلیون تومانی، مقدار 10 درصد از آن به عنوان فرانشیز در نظر گرفته شده باشد، شخص بیمه گذار، باید مبلغ 1 میلون تومان از آن را خودش پرداخت نماید و مقدار باقی مانده را، شرکت بیمه گر، پرداخت می کند. بنابراین طبق این تعریف، می توان به آن سهم بیمه گذار و یا خود پرداخت نیز اطلاق کرد.
در قسمت قبل در مورد عنوان فرانشیز در بیمه به چه معناست؟ صحبت شد و با معنای آن به خوبی آشنا شدید. اکنون ممکن است این سوال برای شما مطرح شود که فرانشیز ها به چند دسته تقسیم شده و انواع فرانشیز بیمه کدام است؟ در ادامه این بخش به پاسخ این سوال به صورت کاملا واضح خواهیم پرداخت.
در حالت کلی، فرانشیز های بیمه شامل موارد زیر هستند:
در این نوع از فرانشیز، سقف مشخصی برای پرداخت بیمه در نظر گرفته شده و تحت هیچ شرایط خاصی، مبلغی بیشتر و یا کمتر از میزان مشخص، به شخص بیمه گذار تعلق نخواهد گرفت. یعنی این مقدار به صورت عدد و ارقام ثابت بیان شده و در نهایت به همان مقدار، در نزد فرد بیمه گذار، قرار خواهد گرفت.
همان طور که از نام این نوع فرانشیز مشخص است، مقدار آن بر حسب درصد بیان شده در بیمه نامه افزایش خواهد یافت. یعنی فرانشیز به عنوان یک درصد معین از مبلغ بیمه در نظر گرفته می شود و در نهایت، هرچه مبلغ آن افزایش یابد، به همان نسبت بیمه گذار باید فرانشیز بیشتری پرداخت نماید.
گاهی اوقات ممکن است فرانشیز به عنوان مقداری ثابت برای شما بیان نشده باشد و درصدی معین از خسارات را به فرانشیز اختصاص خواهند دارد که در اکثر اوقات، مبلغ آن بسیار ناچیز خواهد بود. در واقع می توان گفت هر چه اندازه خسارات وارد شده به فرد کمتر باشد، فرانشیز کمتری نیز برای او در نظر گرفته خواهد شد و بر عکس.
در انواع بیشتری از بیمه نامه ها، فرانشیز ها به صورت ترکیبی بیان می شود. منظور از آن، این است که از مواردی مانند سقف خسارت و درصد فرانشیز برای محاسبه خسارت پرداختی استفاده خواهد شد. البته در این مواقع باید در نظر داشته باشیم که در بین موارد، مبلغ کدام یک از آن ها کمتر خواهد بود.
مقالات بیشتر برای شما:
پس از این که با انواع مختلف فرانشیز ها آشنا شدید، ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که چگونه مقدار این بیمه ها محاسبه می شود؟
برای پاسخ به این سوال می توان گفت، تمامی شرکت های بیمه با توجه به وضعیت فرد بیمه گذار و قوانین ذکر شده، اقدام به محاسبه فرانشیز خواهند کرد. همچنین فرانشیز هر نوع بیمه و یا خدمات ارائه شده آن، به سیاست های کاری شرکت بیمه مورد نظر شما نیز بستگی دارد و معمولا در بند های بیمه نامه بیان می شود. در نظر داشته باشید که فرد بیمه گذار موظف است تمامی بند های بیمه نامه را مطالعه کرده و نسبت به تمامی این موارد، آگاهی داشته باشد.
در میان قوانین بیمه، فرانشیز در بیمه شخص ثالث خودرو و بیمه موتور سیکلت به آن دسته از افراد و یا رانندگانی تعلق خواهد گرفت که می توانند باعث به وجود آمدن خسارات جانی شوند. البته در نظر داشته باشید که در برخی از طرح های مختلف بیمه ای، امکان خرید پوشش های حذف فرانشیز شخص ثالث وجود دارد ولی در این صورت، با حذف آن موظف به پرداخت بیشتری از مبلغ بیمه خواهید بود. در حالت کلی در صورتی که فرد شخصا مقصر حادثه باشد، برای بار اول 2.5 درصد از مبلغ خسارت توسط بیمه گذار پرداخت خواهد شد و برای دفعات دوم و سوم به مراتب این میزان 5 و 10 درصد افزایش خواهد یافت.
به صورت کلی اگر خودرو به صورت کامل مورد سرقت قرار بگیرد و آسیب های وارد شده به بدنه خودرو وجود داشته باشد به طور معمول رقمی برابر با 20 درصد از مبلغ کل پرداخت خسارت کم خواهد شد؛ اما اگر خودرو شما دچار خسارت های جانبی شود این میزان به 10 درصد کاهش پیدا خواهد کرد. در نظر داشته باشید که فرانشیز بیمه بدنه در شرکت های بیمه متفاوت می باشد. علت آن نیز، تفاوت در فرانشیز خسارت های گوناگون پوشش بیمه بدنه است.
به پایان بخشی دیگر از مقالات سایت مرکز بیمه رسیدیم. در طی این محتوا قصد بر این داشتیم تا در مورد فرانشیز در بیمه، اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم. از این رو دریافتیم به قسمتی از خسارت وارد شده که شرکت بیمه پرداخت نمیکند و این خسارت به عهده بیمهگذار باقی میماند، فرانشیز بیمه گفته می شود. همچنین انواع فرانشیز نسبت به نوع بیمه، فرد بیمه شده و حتی میزان خسارت تفاوت خواهد داشت. بنابراین با مطالعه دقیق نوع فرانشیز و محاسبات شخصی، تمامی افراد می توانند بهترین نوع بیمه را متناسب با شرایط خودش انتخاب نماید.
در نهایت امیدواریم مطالعه این نوشته برای شما مفید و کاربردی واقع شده باشد و نهایت استفاده را از آن برده باشید. در صورت داشتن هرگونه سوال و یا ابهامی در این زمینه، می توانید آن را در بخش نظرات، با ما در میان بگذارید.
مطالب مرتبط