اگر به اطراف تان نگاهی بیندازید، قطعا با موارد مختلفی رو به رو می شوید. خودرو ها یکی از این موارد هستند. البته مدل این خودرو ها با یکدیگر متفاوت است. پراید، پیکان، بنز، لامبورگینی... همان طور که می بینید برخی از این خودرو ها بسیار گران قیمت هستند و قیمت آن ها میلیارد ها تومان است. مثلا تنها قیمت آینه ماشین بنز E250 برابر با قیمت یک ماشین پراید است.
شاید برایتان سوال ایجاد شود اگر یک پراید با این ماشین بنز تصادف کند، خسارت آن را چگونه پرداخت کند!؟ قطعا اولین پاسخی که به ذهنتان می رسد این است که دار و ندار خود را بفروشد و خسارت را پرداخت کند! اما جالب است بدانید این گونه نیست. از آنجایی که امروزه تعداد خودرو های نامتعارف یا همان خودرو های لوکس در جامعه افزایش یافته است، بیمه قوانین مختلفی را برای آن ها وضع کرده است. ضروری است که هر فردی در مورد این قوانین اطلاع داشته باشد. پس در این مقاله با ما همراه باشید تا با قوانین بیمه ای خودروی نامتعارف یا گران قیمت آشنا شوید.
طبق قانون جدید بیمه شخص ثالث، تبصره 4 ماده 8، خودرو ها به دو دسته تقسیم می شوند:
شاید برای تان سؤال ایجاد شود که خودروی نا متعارف یعنی چه؟ اگر در زمان وقوع حوادث رانندگی، ارزش خودرویی برابر یا کمتر از سقف تعهدات جانی یا 50 درصد دیه مرد مسلمان در ماه حرام باشد، آن خودرو، خودروی متعارف نامیده می شود. همان طور که می دانید قوه قضاییه هر سال نرخ دیه را اعلام می کند. بر همین اساس بیمه مرکزی هم سقف تعهدات مالی و جانی بیمه شخص ثالث را مشخص می کند.
پس با توجه به این موضوع، ارزش خودروی متعارف در سال 1403، کمتر یا برابر 800 میلیون است. البته در این میان ارزیاب خسارت بیمه یا کارشناس رسمی دادگستری باید خودرو را مشاهده کنند و نظر آن ها در اولویت قرار دارد.
خودروی نامتعارف لوکس، به خودرویی می گویند که ارزش و قیمت آن بیش از 50 درصد تعهدات بیمه در قبال خسارات جانی است. با توجه به اعلامیه قوه قضاییه و بیمه مرکزی در سال 1403، اگر ارزش خودرویی بیش از 800 میلیون باشد، خودروی نامتعارف یا خودروی گران قیمت محسوب خواهد شد.
بگذارید این گونه بیان کنیم: فردی که خودروی نامتعارف یا لوکس دارد می تواند در حادثه ای که در سال 1403 اتفاق افتاده، از مقصر تا سقف 800 میلیون خسارت دریافت کند. توجه داشته باشید که اگر ارزش خودرو بیش از 800 میلیون باشد، باز هم بیمه شخص ثالث طرف مقصر حادثه بیش از 800 میلیون خسارت را پرداخت نخواهد کرد.
برای اینکه بدانید کدام خودرو ها جزء خودرو های لوکس و گران قیمت قرار می گیرند، باید به قیمت خودروی نامتعارف توجه داشته باشید. در ادامه با برخی از این خودرو ها آشنا می شوید.
خودروی متعارف را می توانید از طریق قیمت آن نسبت به قیمت خودروی نامتعارف تشخیص دهید. در ادامه با برخی از خودرو های متعارف آشنا می شوید.
حال که با خودرو های متعارف و نا متعارف آشنا شدید، باید ببینید نحوه پرداخت خسارت این خودرو های نامتعارف توسط شرکت های بیمه چگونه است. در قانون قبلی خسارت بیمه مرکزی، نحوه محاسبه خسارت خودرو های نامتعارف به صورت زیر بود:
خسارت پرداختی توسط بیمه شخص ثالث مقصر حادثه = خسارت مالی وارد به خودروی نامتعارف × قیمت روز گران ترین خودروی متعارف ÷ قیمت خودروی نامتعارف زیان دیده
بر اساس این فرمول اگر مثلا خودروی پراید که یک خودرو متعارف است با خودروی لکسوز با ارزش بیش از یک میلیارد که یک خودروی نامتعارف محسوب می شود، تصادف می کرد و کارشناسان ارزیابی بیمه میزان خسارت را ده میلیون تعیین می کرد، بیمه شخص ثالث راننده پراید حداکثر 3 میلیون و دویست هزار تومان خسارت را پرداخت می کرد و مابقی خسارت یعنی 6 میلیون و 800 هزار تومان به عهده مالک لکسوز بود.
مالک خودرو ها از این قانون اعتراض و شکایت داشتند چرا که مشکلات مالی بسیاری را برای آن ها ایجاد می کرد. در نهایت اعتراض ها و شکایت های پرویز فرج تبار، کارشناس رسمی دادگستری به دیوان عدالت اداری، موجب شد اصلاحاتی در این قانون صورت بگیرد.
مطالعه بیشتر:
طبق تبصره 3 ماده 8، بیمه شخص ثالث برای محاسبه و پرداخت خسارت خودرو های گران قیمت، قانون ماشین نامتعارف و لوکس را ارائه کرده است که در ادامه به بیان آن می پردازیم.
برای مثال اگر پرایدی در تصادف با خودروی نامتعارف مثل لکسوز مقصر شناخته شود و در این تصادف سپر خودروی نامتعارف یعنی لکسوز بشکند، میزان خسارتی که راننده پراید باید بدهد، معادل ارزش سپر گران ترین خودروی متعارف در سال 1403 است.
حال فرض کنید قیمت سپر گران ترین خودروی متعارف، مبلغ 40 میلیون باشد. در این حالت اگر سقف تعهدات مالی پراید کمترین حالت بوده باشد یعنی مبلغ 30 میلیون، میزان خسارتی که بیمه شخص ثالث پراید پرداخت می کند، مبلغ 30 میلیون به راننده لکسوز است. 10 میلیون باقی مانده را باید راننده پراید به راننده لکسوز بدهد.
در صورتی بدنه خودروی لکسوز هم خسارت ببیند، بیمه شخص ثالث دیگر هزینه ای پرداخت نمی کند. در این حالت راننده خودروی نامتعارف یا گران قیمت می تواند مابقی خسارت را از بیمه بدنه خود دریافت نماید. البته توجه داشته باشید که اگر از بیمه بدنه خود استفاده کرد، چون مقصر وی نبوده است، تخفیفات عدم خسارت بیمه بدنه شخص دارنده خودروی لوکس نیز از بین نمی رود.
همان طور که متوجه شدید، سقف پرداخت خسارت از سمت بیمه شخص ثالث، نصف میزان دیه در ماههای حرام سال 1403، است. توجه داشته باشید که منظور از خسارت، خسارتی است که به قطعات خودرو وارد شده است. در این صورت خسارتی که بیمه به خودروی نامتعارف پرداخت می کند، مبلغ گران ترین همان قطعه یا نظیر آن قطعه در خودرو های متعارف است. اما چیزی که اهمیت دارد این است که خسارت وارده بر بدنه خودروی نامتعارف یا گران قیمت را باید بیمه بدنه خودروی لوکس پرداخت کند و در این صورت مقصر و بیمه شخص ثالث آن هم هزینه ای را پرداخت نخواهند کرد.
اما چیزی که اهمیت دارد این است که با دریافت خسارت از بیمه شخص ثالث راننده خودروی نامتعارف می تواند بابت افت قیمت خودروی خود از راننده مقصر شکایت کند و مابه التفاوت افت قیمت خودروی نامتعارف خود را از او طلب کند. به این منظور برای پیگیری افت قیمت خودرو لوکس باید با شرکت بیمه اصلی تماس بگیرد. لازم است بدانید خودرو های نامتعارف علاوه بر هزینه بالایی که برای تعمیرات دارند و بیمه بدنه تنها بخشی از آن را پرداخت می کند، نگهداری از آن هم سخت است و شامل مالیات می شود.
در این مقاله با صفر تا صد خودرو های لوکس و نا متعارف آشنا شدید. در صورتی که به دنبال بهترین بیمه برای خودرو های نامتعارف خود هستید، می توانید به سایت بیمه مرکزی مراجعه کنید. با کمک مشاوران مرکز بیمه می توانید بهترین بیمه را با مناسب ترین قیمت خودروی نامتعارف خریداری کنید. در ضمن می توانید سوالات و ابهامات خود را بپرسید و از خدمات این مجموعه بهره مند شوید.
مقالات بیشتر جهت مطالعه:
مطالب مرتبط